Despre Noi
SPCA animale   Prezentare
    SPCA a luat fiinta oficial în iunie 2000, ca o nevoie de a monitoriza respectarea legilor în domeniul protectiei si bunastarii animalelor, a drepturilor acestora, precum si de a promova sau îmbunatati legi sau norme în acest domeniu.
    SPCA este un ONG care nu are finantare de la Guvernul Romaniei.
SPCA protectie   Ca activitati mai importante putem evidentia
    1. SPCA s-a implicat în promovarea si sustinerea "Legii cadru pentru protectia animalelor" care însa dupa o lunga asteptare în Parlament, desi initial fusese sustinuta de parlamentari ai puterii de atunci, chiar de parlementari ai opozitiei, azi la putere, a fost în mod extrem de ciudat respinsa.
    2. SPCA a initiat modificarea ord. de urg. nr. 155/2001, privind câinii strazii, în ce priveste termenul de sacrificare în loc de 7 zile-14 zile, posibilitatea proprietarului de a recupera câinele, cheltuieli de recuperare reduse pentru persoanele sarace, o colaborare cu SPA-urile fie chiar formala, ea nefiind în fapt acceptata de autoritati si altele. Toate acestea au fost incluse în forma finala a legii.
    3. SPCA si-a exprimat opozitia categorica la initiativa legislativa de a limita numarul de animale (câini si pisici) care pot fi detinute de proprietari. Proiect abandonat de autoritati la interventia noastra.
    4. A participat la dezbaterea publica privind Ord. de urg. pentru cāinii periculosi sau agresivi nr. 55/2002, document pe care l-am salutat, dar ne-am exprimat temerile īn legatura cu aplicarea lui, temeri existente si azi, cānd de la intrarea īn vigoare prevederile ei nu se aplica, decāt partial.
    5. A procedat la denuntarea prin numeroase articole în presa si prin prezenta reprezentantilor nostri în emisiuni de radio si tv, a atrocitatilor care se petrec asupra animalelor, a lipsei unei legislatii, a lipsei de colaborare cu structurile guvernamentale.
    Dupa inchiderea unilaterala a canalului de comunicare cu mass-media din partea acestora, pe tema protectiei si bunastarii animalelor, am fost obligati sa apelam la mass-media si societati de protectie din tari europene. Astfel în luna aprilie 2001, SPCA a avut o interventie în direct la tv. italiana RAI 1 denuntând hotarârea primarului Bucurestiului de a ucide câinii strazii fara a avea o legislatie si o logistica pentru aceasta, exemplu urmat si de alti primari din tara, actiunea nerezolvând problema nici pe departe, creând tensiuni sociale prin impactul traumatic pe care uciderea violenta îl are asupra populatiei. Deasemenea la solicitarea noastra atât ziaristii italieni care s-au deplasat în România pentru a constata si a scrie articole critice privitoare la uciderea câinilor, cât si societatea italiana de protectie a animalelor ENPA, au dus o campanie de stopare a actiunii, fara rezultat însa, desi chiar în cadrul unei audiente însusi presedintele Iliescu s-a angajat în rezolvarea problemei în conditii umane, civilizate.
    Tot la alerta noastra ziaristii de la canalul francez TF1 au încercat sa faca o investigare a felului în care sunt omorâti câinii strazii la Bucuresti, dar s-au lovit de interdictia autoritatilor de a vedea localurile si modul de sacrificare, în schimb au descoperit un trafic privind exportul de câini ai strazii în tari europene si folosirea pieilor de câine la confectionarea de pantofi pentru copii.
    6. În continuare monitorizam exportul ilegal de câini ai strazii, spre Germania în special, sperând sa-l putem opri si sa obtinem din partea autoritatilor vamale, a Agentiei Nationale Sanitare Veterinare si a Ministerului Comertului, respectarea legislatiei existente. De exemplu, în noaptea de 13 nov. 2002, a avut loc la frontiera cu Ungaria un incident privind exportul ilegal de câini ai strazii din România catre Germania, export ilegal, subliniez, pentru realizarea caruia s-au facut presiuni de la nivel foarte înalt, reusindu-se astfel trecerea animalelor prin încalcarea legii.
    7. Am mai participat la cursul de pregatire pentru înfiintarea si gestionarea unei SPA si a unui adapost, organizat de RSPCA, la simpozioane pentru pregatirea SPA-urilor din tarile candidate organizate de TAIEX si EUROGROUP.
 
sus
Copyright © SPCA 2004-2010 Intro | Home | Despre Noi | Actiuni | Legislatie | Echipa | Linkuri | Contact